Актуально

Клопотання від Митрополита Черкаського і Чигиринського

By Липень 28, 2014 No Comments

STF_5623

К Л О П О Т А Н Н Я про зміну запобіжного заходу Даниліву Василю Миколайовичу на особисту поруку

Головуючому судді

Шевченківського районного суду

м. Києва

Хардіній О.П.

04655, м.Київ, вул.Смірнова-Ласточкіна,10-б

У справі №761/19203/13-к

Провадження №1-кп/761/41/2014

З липня 2013 року на розгляді Шевченківського районного суду м. Києва перебуває кримінальне провадження №1-кп/761/41/2014 у справі №761/19203/13-к за обвинуваченням Даниліва Василя Миколайовича  у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.15, п.п.1, 5, 9, 11, 12, 13 ч.2 ст.115; ч.1 ст.263 КК України.

З 15 липня 2012 року протягом 24 місяців Данилів В.М., як політичний в’язень режиму Януковича, незаконно утримується під вартою.

Суспільно відомим є вже факт, що  22 липня 2014 року Комітетом Визволення Політвязнів Даниліва В.М. визнано політв’язнем, що свідчить про замовницький та політично вмотивований характер кримінального провадження за його обвинуваченням, що наразі перебуває на розгляді Шевченківського районного суду м.Києва.

Мені відомо, що Данилів В.М. є засновником міжнародної громадської організації «Українська Європейська Перспектива», яка була створена в квітні 2011 року і вела постійно роботу проти кривавого режиму Януковича, по вступу України в Європейський Союз. Данилів В.М. одним із перших відкрито виступав проти політичних репресій, переслідувань та злодіянь режиму Януковича.

Данилів В.М. є високоосвіченим керівником, який користується великою повагою як в Україні, так і за її межами, активний філантроп та меценат, який  нагороджений Президентом України орденом «За заслуги» ІІІ ступеня за значний особистий внесок у створення сприятливих умов для всебічного розвитку українських дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування; Орденом «За заслуги у захисті прав і свобод людини І ступеня»; Орденом Святого Юрія Переможця за заслуги з відродження духовності в Україні; подяками посла України в Чеській Республіці, посла України в Угорській Республіці та безліччю подяк Івано-Франківської, Тернопільської, Закарпатської областей.

З першого дня Майдану через  громадську організацію «Українська Європейська Перспектива» Данилівим В.М. було організовано відправлення на Майдан медикаментів, одягу, продуктів, грошей, надавалась допомога  хворим, яких привезли з Майдану лікуватись у Прагу, надавалсь допомога  Національній гвардії, армії, жителям Криму, які приїхали у Західні області України.

Як наслідок незаконного утримання Даниліва В.М. під вартою впродовж 24 місяців, станом на сьогоднішній день Данилів В.М. втратив найцінніше – своє здоров’я.

За результатами медичного обстеження Даниліва В.М. у нього діагностовано хвороби, лікування яких в умовах Київського СІЗО не є можливим, так як відповідне лікування він повинен пройти у спеціалізованих закладах охорони здоров’я.  Більше того, діагностовані у Даниліва В.М.  хвороби є взагалі несумісними з його утриманням в умовах СІЗО.

Як відомо, всі підтверджуючі документи щодо вкрай незадовільного стану здоров’я Даниліва В.М. та неможливості забезпечення його лікування в умовах слідчого ізолятора знаходяться у матеріалах судової справи.

В той же час, з 11 березня 2014 року по даний час Даниліву В.М. не надається кваліфікована медична допомога, що має наслідком реальну загрозу не лише його здоров’ю, а і життю.

Згідно ст.3 Конституції України людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.

Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року та Конституцією України гарантовано  право кожної людини  на свободу та особисту недоторканність, оскільки нікого не може бути позбавлено свободи, крім таких випадків і відповідно до процедури, встановленої законом; ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах та в порядку, встановлених законом.

Як відомо, кримінально-процесуальний закон передбачає і інші види запобіжних заходів, які не пов’язані з позбавленням волі, в тому числі і особисту поруку.

          В зв’язку з викладеним, на підставі ст.180 КПК України, я, як Митрополит Черкаський та Чигиринський, вказаним клопотанням до суду даю письмове зобов’язання про те, що я поручаюсь за виконання обвинуваченим Данилівим В.М. покладених на нього обов’язків відповідно до ст.194 КПК України і зобов’язуюсь за необхідності доставити його  в суд на першу на те вимогу.

У відповідності до вимог ч.3 ст.180 КПК України повідомляю суд про те, що мені відомо у вчиненні якого кримінального правопорушення обвинувачується Данилів В.М., яке покарання передбачено законом за його вчинення, мої обов’язки як поручителя та наслідки їх невиконання, право на відмову прийнятих на себе зобов’язань та порядок реалізації такого права.

 

Таким чином, на підставі ст.180 КПК України прошу суд змінити Даниліву В.М. запобіжний захід з утримання під вартою на  особисту поруку мою, як Митрополита Черкаського і Чигиринського.

 

28 липня 2014 року

Митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан

 

 

Leave a Reply