Особиста Думка

Навіщо був придуманий День Перемоги 9 травня

By Травень 9, 2016 No Comments

klin-demianovo.ru

День Перемоги 9 травня був придуманий, щоб вирізати один з епізодів світової війни із загальної канви історії і поставити осібно, щоб уникнути необхідності визнавати неприємну правду про роль Радянського Союзу в розв’язанні Другої світової бійні, про злочинні провали політики керівництва країни і особисто Сталіна

В першу чергу я хочу подякувати читачів, які відгукнулися на мій нарис “Мала Вітчизняна Війна: великі події в спогадах маленьких людей”, і додали до нього свої історії. Варто було б, напевно, створити сайт на зразок Вікіпедії, де будь-хто міг би просто залишити розповідь про війну, свою або почуту від інших. Було б чудово, якщо б всі ті небідні люди, котрі щосили паразитують на образі Великої Вітчизняної війни, замість вигаданих ними ж стрічок і безглуздих клоунад, вклали б кошти в збереження того, що має сумну властивість йти зі своїми носіями в небуття – особисту пам’ять. Хіба не важливіше зберегти непідробні емоції людського досвіду як щеплення від роздутої істерики офіціозу.

0,,18440622_303,00

Чому ж все-таки День Перемоги відзначається 9 травня?

Я навіть не маю на увазі 8 травня, який відзначається у всьому світі як день Перемоги в Європі. Я розумію, чому радянське, а тепер і російське керівництво, наполягало і наполягає на розділенні понять “Друга Світова війна: Європейський театр військових дій” і “Велика Вітчизняна”.

По-перше, війна велася по всій земній кулі, на величезних просторах суші і океанів, і протистояння Німеччини з Радянським Союзом було дуже важливим, але не єдино важливим її епізодом, і визнати це означало б визнати себе частиною загального, взаємозалежного процесу, заснованого не так на народному героїзмі і мудрості вождів, а об’єктивній реальності ресурсів і економік.

По-друге, фокус на періоді 1941-1945 років дозволяє уникати неприємних подробиць попередніх років, коли Сталін і Гітлер де факто були союзниками по встановленню нового порядку в Європі.

Не варто також забувати, що якби в 1940 британського прем’єр-міністра звали не Уїнстон Черчілль, світ сьогодні міг би виглядати зовсім по-іншому. Концепція німецького бліцкригу була проявом військового генія тільки частково. Її головною складовою був той факт, що за своїми людськими і матеріальними ресурсами Німеччина не була в змозі виграти затяжну війну. Що і підтвердилося в Першу світову. Якщо Німеччина ще могла змагатися з приблизно рівною їй за ресурсами Францією, то жоден з трьох гігантів того часу: США, Великобританія і СРСР, їй не був по зубах. Єдиною стратегією, яка має шанс на успіх, подібно манері бою боксера Майка Тайсона, було спробувати нанести приголомшливий, блискавичний удар якомога раніше в поєдинку, і сподіватися, що ошелешений противник, не приходячи до себе від нокдауну, здасться на милість переможця. Так сталося з Францією в 1940. Вермахт завдав потужниц несподіваний удару в несподіваному напрямку і франко-британський фронт розвалився. Пам’ятаючи про те, що Франція зазнала найбільших людських і матеріальних втрат у Першій Світовій війні, французьке керівництво вирішило цього разу зберегти життя ціною втрати нації і визнало поразку.

Це було, і про це варто сказати окремо, прямим результатом недалекоглядної французької політики. Друга світова була продовженням, другою серією, якщо хочете, Першої світової війни.  ЇЇ неминучість була закладена в самому тому факті, що Німеччина зовсім не програла війну в 1918 на полях битв. Вона просто видихлась в тилу. Поразки їй було нанесено в світі, коли держави-переможниці, ведені якраз Францією, саме з метою викорінення німецького мілітаризму роззброїли, розділили і роздягли, немов розбиту в пух і прах, націю. На чию землю, насправді, вони так і не змогли вступити. Чим непродумано посіяли насіння невдоволення, що в свою чергу створило те живильне середовище, в якому гітлерівська партія нацистів змогла успішно пустити метастази. Ці уроки були успішно враховані після перемоги в 1945 році, коли на цей раз дійсно повержену Німеччину (і Японію) не поставили на коліна як приниженого ворога, а допомогли їй піднятися як рівному партнеру. Перемагати теж потрібно вміти, щоб воювати одну війну один раз. Ось цей результат перемоги ніхто не має права забувати! Але до 1936 року, Німеччина, безсоромно блефуючи з уникаючими нової великої війни опонентами, повернулася на світову арену сильнішою і ще агресивнішою, ніж раніше. (Більше на цю тему ви можете прочитати в роботі “Джазова імпровізація на тему сучасного корпоративізму“)

Перемогти Німеччину могла проста, але жорстока тактика, відома в боксі як “rope-a-dope”, коли боксер пасивно тулиться до канатів, чекаючи свого моменту, коли довгі баражі ударів втомлять суперника більше, ніж покалічать його самого. Саме так великий боксер Мохаммед Алі переміг перевершуючого його Джо Фрезера. Але для цього необхідна рішучість підніматися з підлоги рингу після кожного зубодробительного нокдауну.

Що і зробив Черчілль після катастрофи в Дюнкерку. Незважаючи на те, що сили Британії були розпорошені по всій земній кулі, не дивлячись на те, що Гітлер в той момент мав беззаперечну військову перевагу, незважаючи на те, що Великобританія на той момент була ЄДИНОЮ в світі державою, що протистоїть не тільки Німеччині, але й її союзникам Італії, Японії і Радянському Союзу, і їй на допомогу ніхто особливо не поспішав. ЇЇ прем’єр-міністр, проте, заявив приблизно наступне: “Ні! Ми ніколи не здамося, ми будемо битися як можемо, чим можемо, коли можемо, де можемо, але ніколи не визнаємо своєї поразки “. І британці ці почуття розділили, а британські льотчики підтвердили їх щирість у битві за Британію, яка зробила неможливою висадку Вермахту на острови.

Але і тоді все цілком могло закінчитися нічиєю. Незважаючи на те, що час грав на Британію, західні демократії цілком могли жити і з Гітлером, якби його експансія могла зупинитися. Та й головні злочини гітлеризму були здійснені пізніше, вже в самому розпалі війни. Так що, не захист гуманістичних цінностей демократії і свободи послужили причиною вступу у війну, а пряма агресія Німеччини. Що і сталося в червні 1941. Гітлер вирішив взяти Сталіна на понт, щоб поповнити ресурсну базу і зробити життя Черчілля ще важче.

150508072755_ve_ukraine_624x351_unian

Тепер, повертаючись до питання Дня Перемоги, чому він святкується в травні, а не липні або серпні? Яким чином країна, яка з самого моменту свого створення жила переконанням, що війна неминуча, постійно готувалася до цієї війни і мала найбільшу армію, не здобула перемогу на її початку? Яким чином, замість очікуваного тріумфу, Красна Армія зазнала САМІ страшні поразки в СВІТОВІЙ історії. Яким чином, в ситуації, де дві країни, які принаймі, десятиліття готуються до взаємної війні, коли ця війна, нарешті, відбувається, сторона з явною перевагою виявляється повністю розбита на своїй території?

Коли сталінські і путінські апологети починають бити в себе в груди і кричати, що Польщу і Францію німці рознесли за місяць, їм варто тихо нагадувати, що за той же місяць Радянський Союз був розгромлений, причому неодноразово, в масштабах перевищуючи будь-яку європейську катастрофу, і не будь у нього майже 200 мільйонів населення і 6-ї частини всієї земної суші, доля його була б зовсім сумною.

Десятиліття тотальної мілітаризації суспільства і промисловості, передових військових розробок і нескінченного будівництва укріплень на західних кордонах в умовах авторитарної системи, заснованої на особистих зв’язках і ідеологічної відданості, яка не терпить критики і вірить тільки в себе, виявилися безглуздими. Коли радянське верховне командування, уважно проаналізувавши тактику бліцкригу Вермахту в Польщі і Франції, прийшло до висновку, що проти СРСР німці її не приймуть, оскільки Червона Армія сама була піонером “блискавичної війни”, це стало показником проблеми самого мислення, змінити яке могла тільки масштабна катастрофа. Коли звеличують радянських лідерів того часу за їх внесок у Перемогу, варто пам’ятати, що в іншій країні, тих же лідерів за їх внесок в Поразку погнали б з займаних посад самою поганою мітлою. Якби, звичайно, не судили і розстріляли за саботаж і некомпетентність.

Німці виявилися безжальними вчителями. За кожну помилку вони карали жорстоко. Коли говорять, що Перемога дісталася великою кров’ю – це не метафора. Хоча варто додавати, кров’ю, пролиття якої цілком можна було уникнути при грамотному керівництві. Але при цьому і командування вже не могло дозволити собі самообман – результати були в наявності. Втрати людей і території змусило керівництво думати не в ідеологічних гаслах, а в конкретних практичних термінах. І потрібно віддати належне тим, хто організував швидку евакуацію людей та індустрії вглиб Росії, що в тих умовах було майже дивом. Коли людям давали можливість робити свою справу – вони її робили.

Доля війни була вирішена, коли пережив потрясіння перших днів війни і позбавився від страху цілком заслуженого військового перевороту, Сталін повторив слідом за Черчиллем, що ні він, ні радянський народ ніколи не визнає своєї поразки. Під Москвою командуванню дозволили повернутися до стратегії і тактики, грунтовно розробленими військовими теоретиками, яких репресували в кінці 30-х, і Вермахт був вперше беззастережно переможений. Війна перестала бути блискавичною, і Німеччина була приречена.

Те, що вона ще три з половиною роки була здатна не тільки ефективно відбиватися, а й успішно атакувати, гідне подиву і, з технічної точки зору військової справи, напевно, захоплення. Німеччина воювала на два, а точніше 3-4 фронти, на воді, суші і повітрі, в Африці і Арктиці з такими економічними гігантами як США і СРСР, що мають доступ до будь-яких ресурсів. Їх недолік Німеччині довелося компенсувати технологічними проривами в хімічній промисловості. 70-та річниця перемоги могла б святкуватися в році так 2013, якби не вміння німців вести війну в нерівних умовах.

Союзники в теорії могли перемогти Німеччину окремо, але в дійсності їм довелося це робити разом. І це врятувало неймовірну кількість життів. Так, і Великобританія, і Радянський Союз, не кажучи вже про Америку, могли б впоратися один на один з Гітлером. Але в глобальній політичній грі, на відміну від боксу, один на один практично не буває. А якщо і буває, то в такому випадку принесені в жертву люди зроблять перемогу рівній поразці. Для відновлення Європи знадобилося ціле покоління. При іншому розкладі це могло б зайняти сторіччя.

Ми всі в боргу один перед одним. У боргу перед британцями, які поодинці встали на шляху Гітлера, мабуть, єдиними, хто від початку до кінця билися з нацистами. У боргу перед радянськими солдатами і громадянами, які витримали найстрашніші в історії удари і від майстерного у війні ворога, і в спину, від свого ж підлого керівництва, але, тим не менш, знайшли в собі сили і волю битися на смерть з більшою частиною німецької армії і розбити її. У боргу перед американцями, які за два роки буквально з нічого створили могутню армію і флот, здатні воювати на кілька фронтів, розкиданих по світу, чия промисловість потоком поставляла продукцію союзникам, без чиєї їжі багато наших батьків і дідів просто б померли від голоду. У боргу перед усіма, хто свідомо і нехай навіть несвідомо приніс себе в жертву війні.

інфографіка

У цьому немає ніякої сентиментальності. Ті, хто люблять поговорити про якусь Велику Перемогу радянського народу, не знають або не бажають знати, що пройшли і пережили цю війну люди так про неї не думали. Великими були лише поразки, трагедії і страждання. І великим було полегшення, що весь цей великий жах, нарешті, скінчився. Знайти велич, перебуваючи в оточенні руїн, розрухи і десятків мільйонів трупів, людина, яка зберегла хоч дещицю здорового глузду, не могла. Тільки зітхнути і подумати, що, ось, скінчилася, вряди-годи, ця треклятая війна, яку я не просив і не хотів, і мені не потрібно більше озиратися на кожен шерех і падати додолу від гучних звуків. Вожді і воєначальники привітають один одного з перемогою і піднімуть тости на честь її і один одного. А мені, може, вперше за довгий час, вдасться виспатися і набратися трохи сил, тому що завтра мені все це небачених масштабів лайно ще років 20 доведеться розгрібати.

День Перемоги 9 травня був придуманий, щоб вирізати один з епізодів світової війни із загальної канви історії і поставити осібно, щоб уникнути необхідності визнавати неприємну правду про роль Радянського Союзу в розв’язанні Другої світової бійні, про злочинні провали політики керівництва країни і особисто Сталіна. Шукати відповіді на запитання : чому після багатьох років підготовки і безжальної експлуатації трудящих в ім’я потреб оборони, війна була майже програна противнику, з яким було цілком під силу боротися? Але якщо перші 20 років після війни це була сумна дата загального розділеного і пережитого болю, зі сльозами на очах, то згодом це перетворилося в торжество радянського, і тільки радянського, зброї і героїзму народу, тільки радянського народу, а сьогодні і зовсім перейшло в хронічну стадію безсоромного, просто оргазмичного фетиша. Все, що раніше, принаймні, емоційно було пов’язано з 9 травня, сьогодні знищено і узурповано політичними кремлівськими крикунами. Залиште його Путіну!

1remember_0

Вітчизняна війна українців почалася з окупацією Чехословаччини в 1938, і її українських земель, ще до атаки на Польщу і її українських земель в 1939. Можна сперечатися, чи закінчилася вона в 1945, або в 1950-х, або 1991 року, або ще взагалі не закінчилася . Але рішення перенести фокус з 9 травня на 8, День Перемоги в Європі, було вірним за часом і суттю. Воно ставить нашу війну в загальноєвропейську і загальносвітову перспективу, нагадує про те, що ми були не одні, ми були єдині з іншими людьми землі.

День Перемоги нам намагалися і намагаються продати як відродження гасла «За Батьківщину! За Сталіна!”. Але Друга Світова війна мала й інший, більш відповідний девіз:

Разом ми встоїмо, окремо ми впадемо!

United we stand, divided we fall!

І це важлива різниця в погляді на життя ..

Дмитро Бергер, Канада, “Хвиля”

 

Leave a Reply