Актуально

Легендарний український дисидент Левко Лук’яненко на Великодні свята відвідав Василя Даниліва.

By Травень 3, 2016 No Comments

На світлий празник Христового Воскресіння, у теплій, домашній атмосфері, зустрілись двоє близьких по духу людей-політв’язень минулого режиму і сьогодення.

Левко Лук’яненко – людина-легенда, один із тих, чиє ім’я по праву займає знакове, вагоме  місце в українській історії. Політв’язень радянського режиму, дисидент, автор «Акта про незалежність України»,  учасник Української Гельсінської групи та політичний діяч незалежної України.

Один з найбільш затятих патріотів, Лук’яненко добре відомий своїми націоналістичними поглядами і висловлюваннями. Ще в радянські роки, будучи юристом, він закликав до відокремлення України від СРСР, за це 25 років провів у тюрмах і таборах та ще п’ять років у засланні.

Засуджений у 1961 році до смертної кари, він перебував 72 дні у камері смертників, кожної миті очікуючи розстрілу. Пізніше його вирок змінили: замість смертної кари дали 15 років ув’язнення.  Але навіть у камері смертників Левко Лук’яненко не зрікся своїх переконань і не змінив свого способу життя. Він і далі провадив активну підпільну роботу, писав програми підпільних організацій, згуртовував навколо себе людей, не зрікся віри у вільну, незалежну  Україну. Саме на таких відчайдушних патріотах тримається і ніколи не зникне Україна.

«Переконаний: віра в себе і свою духовність зробить Україну великою державою, а українців — людьми гордими, із почуттям власної гідності. Це будуть великі сини великої нації.» Левко Лук’яненко.

На шляху до незалежності Україна подолала безліч перешкод, пройшла багато війн і катувань, поховала кращих своїх синів.  І все заради того, щоб ми, українці, жили у вільній, суверенній державі. Та хто б міг передбачити, що у вільній, незалежній державі будуть політв’язні, патріоти, яких тримають в слідчих ізоляторах і переслідують через їхні політичні переконання?

 Василь Данилів – політв’язень режиму Януковича і сьогоднішнього псевдо правосуддя,  щирий патріот України, громадський та політичний діяч, успішний підприємець, меценат. За правління Януковича Данилів допомагав у Чехії біженцям-опозиціонерам. Співзасновник МГО «Українська Європейська Перспектива», яка працювала над викриттям злочинів режиму Януковича, допомагала Революції гідності та надає допомогу українським воїнам та їхнім сім’ям.

Василя Даниліва було затримано у 2012 році, йому інкримінують замах на вбивство банкіра-регіонала Сергія Дядечка.

Пробув Данилів у СІЗО 3 роки і 9 місяців. 22 липня 2014 року на своїх чергових зборах Комітет визволення політвязнів  визнав Василя Миколайовича Даниліва політв’язнем.

6 квітня 2016 року суд присяжних і суддівська колегія Шевченківського райсуду під головуванням судді Олега Лінника, прийняли рішення відпустити під домашній арешт засновника УЄП, політв’язня Василя Даниліва. 

Останній в’язень режиму Януковича вийшов на волю

Теперішня політична ситуація в Україні -це важкі випробовування для всіх нас. Позитивні зміни і реформи, на які після перемоги Майдану очікував весь світ, занадто повільні. Рівень корупції в системі українського правосуддя просто зашкалює.  Ми час від часу наступаємо на ті ж самі граблі. Замість КДБ, сьогодні  українських патріотів на допити викликає СБУ. В незалежній демократичній Україні, в застінках СІЗО, в жахливих умовах, буз суду і слідства люди сидять по 8 років. Фабрикуються справи, підробляються доказові матеріали, таким чином слідчі відробляють “свою копійку”.

Левко Лук’яненко і Василь Данилів мають надію, що об’єднавшись, з Божою допомогою, ми обов’язково переможемо зовнішніх і внутрішніх окупантів, не втрачають віри в Україну – вільну, незалежну європейську державу.

Джерело УЄП

Leave a Reply