Актуально

УЄП вимагає від нової влади та Президента України Петра Порошенка звільнити з Лукя’нівського СІЗО політв’язня Василя Даниліва

By Листопад 24, 2014 No Comments

21 листопада Україна відзначила річницю Революції Гідності. Майдан змінив країну і кожного з нас, започаткував зміни, які так очікувала вся країна. Український народ, скинувши зкорумпований, кривавий режим Януковича, по праву очікує від нової влади, конкретної роботи. Не на словах, а на ділі, запровадження соціально-економічних реформ, кадрової професійністі, прозорості, докорінних змін в системі влади. Вимогами Майдану були, і є, повага до принципів демократії, прав людини, фундаментальних свобод і верховенства права, припинення політичних репресій, звільнення політичний в´язнів, прозорість судочинної системи. Здається нонсенсом, що в новій, демократичній країні, яка обрала європейський шлях розвитку, по сьогоднішній день в застінках тюрем і СІЗО, утримуються всіма забуті політв´язні.

Ось вже 2 роки та 5 місяців незаконно утримується під вартою відомий громадський та політичний діяч, меценат, філантроп, патріот України, незламний борець проти кровавого режиму Януковича, батько п’ятьох дітей Василь Данилів.

Українська Європейська Перспектива, ряд громадських організацій Чеської Республіки та України, провідні громадські діячі, вже неодноразово звертались до нової влади, та особисто Президента України, з проханням звільнити з Лукя’нівського СІЗО політв’язня, засновника МГО «Українська Європейська Перспектива» та МБФ «Світло мрій» Даниліва Василя Миколайовича.

16 липня 2012 року Василя Даниліва було незаконно затримано серед ночі у власному будинку працівниками МВС України в супроводі злочинного спецпідрозділу «Беркут». Сфабрикований характер звинувачення, недозволені методи слідства, фальсифікація доказів та упередженість суддів Шевченківського районного суду м.Києва під час розгляду справи проти Василя Даниліва, говорить про те, що він є жертвою не лише режиму Януковича, а виявляється і жертвою сьогоднішнього режиму псевдоправосуддя.

У квітні 2011 року, в час, коли режим Януковича розпочинав свою терористичну діяльність проти власного народу, В.Данилів спільно із редактором «Радіо Свобода» у м.Прага заснував Міжнародну Громадську Організацію «Українська Європейська Перспектива», яка була однією із перших, хто відкрито і голосно виступав проти політичних репресій та переслідувань колишньої влади.

Василь Данилів відігравав важливу роль у діяльності нашої організації, що не могло бути не поміченим спецслужбами України, які відстежували діяльність «Української Європейської Перспективи» і вели спостереження за її керівниками. Василь Данилів та члени нашої організації, постійно доносили до світової спільноти правду про діяльність режиму Януковича, порушення прав людини та політичні переслідування в Україні. За сприяння В.Даниліва на території Чеської Республіки отримали політичний притулок ряд політичних опонентів В.Януковича.

Даниліва В.М. – активного філантропа та мецената, який через своє велике серце та світлу душу ніколи не був байдужий як до долі окремих людей, так і всього українського народу, який все своє життя присвячував допомозі дітям-сиротам, розумово відсталим дітям, позбавленим батьківського піклування, підтримці духовенству, розвитку української культури та мистецтва, народних талантів як на території України, так і за її межами, – було незаконно звинувачено в тому, що 19.03.12 нібито він за попередньою змовою з трьома своїми охоронцями вчинив замах на вбивство заступника голови правління банку «Союз» шляхом особистого прибуття за місцем проживання останнього та особистого здійснення пострілів з автомату в автомобіль банкіра, в якому в той час знаходились його водій та охоронець.

Замовником ув’язнення Даниліва В.М. був колишній президент України В.Янукович, організатором цього політичного замовлення виступив колишній Генеральний прокурор України В.Пшонка, а виконавцем – колишній Міністр внутрішніх справ України В.Захарченко. Вказані особи намагались примусити Даниліва В.М. надати неправдиві покази проти Ю.Тимошенко, за що обіцяли йому негайне звільнення з-під варти та закриття щодо нього кримінальної справи.

Після відмови Даниліва В.М. «співпрацювати» йому довелось пережити нелюдські знущання, катування, приниження його честі та гідності, що супроводжувались психічним тиском та запевненнями, що він отримає пожиттєве ув’язнення, якщо залишиться живим.

Як наслідок, справа за відсутності жодних доказів вини Даниліва Василя у вчиненні особливо тяжкого злочину, за вказівкою В.Пшонки у липні 2013 року була спрямована до Шевченківського районного суду м.Києва, де розглядається до другому колу і по даний час без права надії на справедливе судове рішення.

Не зважаючи на всі перешкоди, Василь Данилів бореться і надалі за ті цінності, які є важливими для кожного з нас – за права та свободи кожної людини і громадянина, за Україну без хабарництва та корупції, за цілісність та незалежність нашої держави. Адже, доки живий незламний дух і воля, доти жива і людина!

З першого дня Майдану Василь Данилів думав не про себе, а про те, як допомогти людям в боротьбі за справедливість. Ним через МГО «Українська Європейська перспектива» було організовано відправлення на Майдан медикаментів, одягу, продуктів, грошей, надавалась допомога хворим, яких привезли з Майдану на лікування до Праги, армії, жителям Криму, які приїхали у Західні області України.

У березні та квітні 2014 року Данилів В.М., навіть знаходячись під вартою в умовах Київського СІЗО, всіма можливими способами сприяв у організації всіх проукраїнських мітингів та мирних акцій, які відбулись в м.Донецьку за участю ГО «Єдине об’єднання «Справедливість» та Українського Союзу ветеранів Афганістану (Будьонівський район м.Донецька).

Сьогодні завдяки зусиллям В.Даниліва, спрямованим на відновлення роботи створеного ним раніше благодійного фонду «Світло Мрій», та організації волонтерської роботи МГО «Українська Європейська Перспектива», надається допомогадобровольчим батальйонам, підрозділам Збройних силНаціональної гвардії, солдатам і офіцерам, які захищають нашу країну в зоні АТО, їхнім сім´ям, пораненим.

Єдине, що змінилось для Василя Даниліва із перемогою Революції Гідності, це те, що після півтора року знущань, катувань, нелюдського та такого, що принижує честь і гідність людини поводження, його хворого, виснаженого фізично, проте такого ж незламного та сильного духом, лише 11 березня 2014 року перевели із спецпосту в звичайну камеру медичної частини Лукянівського СІЗО.

На превеликий жаль у правоохоронній та судовій системах нічого не змінилось, у тих же кріслах, у тих же мантіях залишились сидіти всі ті, які ще при режимі Януковича чинили «правосуддя» над активістами Майдану, політичними в’язнями, над незаконно звинуваченими за штучно сфабрикованими справами тисячами простих людей. Сьогодні ці правоохоронці, прокурори та судді всіма правдами і неправдами намагаються засудити Василя Даниліва, систематично грубо порушуючи його право на захист, виявляючи цинічну упередженість до його захисту, створюючи неприховані перешкоди до можливості стороні захисту реалізувати в судовому процесі передбачені законом права, приймаючи сфабриковані докази, виявляючи необ’єктивність та обвинувальний ухил при розгляді справи в суді. Поки що у нашій державі вони не навчені дотримуватись презумпції невинуватості, винесенню виправдувальних вироків за відсутності доказів вини людини.

Ми звертаємось до нової влади та Президента України, прийняти рішення про негайне звільнення з Лукянівського СІЗО Василя Даниліва та закриття проти нього політично вмотивованих справ. Така людина як він, потрібна нашій країні на волі, щоб захищати і допомагати своєму народу в такий скрутний для нас всіх час.

Визволення з-за грат політв’язнів ми вважаємо одним з першочергових завдань

Рада МГО « Українська Європейська Перспектива»

Leave a Reply