Українська Європейська Перспектива розпочала роботу над проектом Європа в Україні. Ми зібрали команду, яка вже 18-20 березня завітала до Києва для проведення низки  особистих зустрічей з українськими високопосадовцями та представниками громадськості.

У складі делегації Групи підтримки України були: Президент Європейського економічного сенату Др. Інго Фрідріх, Голова аналітичної компанії Global Financial Integrity та баррістер Лорд Даніел Бреннан QC, Віце-президент Асоціації платників податків Баварії Майкл Ернст Ягер, голова відділу комунікацій Європейського Парламенту у Мюнхені, лектор, що спеціалізується у питаннях Європи у Technische Hochschule Nuremberg та колишній Голова Адміністрації колишнього Голови Європейського Парламенту Тобіас Уінклер, міжнародний експерт з питань тероризму та реформ поліції Чарльз Мітчелл, голова з питань комунікацій проекту «Європа в Україні» Майкл Бурчілл, професор SAIS та Відділу політичних наук Національного університету «Києво-Могилянська академія» Др. Тарас Кузьо, команду очолювала керівник проекту Європа в Україні – Маріанна Данилів.

Переговорний день делегати розпочали із двогодинної зустрічі з Генеральним прокурором України Юрієм Луценко – спілкувались про реформи, євроінтеграцію та можливості подальшої співпраці. Зокрема актуальними були теми реформ у сфері правоохоронної діяльності, боротьби з корупцією та побудови правової держави та реформування судової системи. Учасники зустрічі також підкреслили важливість співпраці активного українського громадянського суспільства, ЄС та МВФ для заснування Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції. Юрій Луценко підкреслив антикорупційну роботу зокрема у трьох сферах: трансформація державної газопостачальної компанії «Нафтогаз України», реорганізація роботи із ПДВ та повернення до бюджету України мільярдів доларів, викрадених клептократичним режимом колишнього президента Віктора Януковича. І наголосив, що подальші зусилля у боротьбі з корупцією спрямовані на роботу над митними оформленнями та приватизацією державних підприємств. Другим аспектом було питання дезінформації та нарікань на те, що «Нічого не було зроблено» від 2014 року. Луценко назвав це твердження таким, що не відповідає реальності, адже останні чотири роки були періодом найбільш інтенсивного прямування до реформ з часів набуття Україною незалежності у 1991 році.

Після робочого ланчу з Українськими депутатами, Група зустрілась із заступником Голови Служби безпеки України (СБУ) та начальником Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України Павлом Демчиною. Говорили про важливість роботи СБУ – на внутрішньому фронті у боротьбі з корупцією та на зовнішньому у боротьбі з російською агресією.

Останньою офіційною частиною дня була зустріч із Томасом Фрелленсоном, Заступником Голови Представництва Європейського Союзу в Україні – він ознайомив Групу УЄП з тим, як саме ЄС співпрацює із Україною над проведенням реформ після підписання Угоди про асоціацію та Угоду про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС (DCFTA) у рамках політики Східного партнерства у 2014 році. Говорили також про динаміку економічних та культурних стосунків між Україною та ЄС внаслідок підписання Угоди та запровадження безвізового режиму – молоді люди активніше подорожують до країн ЄС, українці частіше обирають роботу в Польщі замість Росії. Так, наприклад, грошові перекази із Польщі становили $3.1 мільярдів – це на 57% більше ніж у році 2016. За межами Польщі, грошові перекази з інших країн ЄС за минулий рік збільшились на 14% і становили $2.6 мільярди. За три роки дії Угоди ЄС зайняв місце Росії як головного торговельного партнера України, об’єм торгівлі між Україною та Європейським Союзом у 2017 році виріс на 26.7% та становив 41% від минулорічної торгівлі.

Ввечері європейська делегація зустрілась із представниками громадянського суспільства України, які продовжували активно працювати після Революції Гідності. Серед них були: Анастасія Козловцева, Андрій Боровик та Олена Галушка з  Transparency International та Центру Протидії Корупції, який відслідковує корупцію, Микола Хавронюк із Центру політико-правових реформ, Ігор Козій з Інституту Євро-Атлантичного співробітництва, та Роман Вибрановський із Українського кризового медіа-центру, В’ячеслав Ліхачов з громадської ініціативи Восток-SOS Юрій Третяк з проекту U-LEAD з Європою, Євген Духович із GiZ, та Леся Кляровська з неурядової організації Юридична Сотня. Цю зустріч модерував Василь Мірошниченко, Директор по зв’язках із громадськістю проекту «Європа в Україні».

Перші зустрічі Групи підтримки України в рамках проекту Європа в Україні завершились, інформація отримана та опрацьована, але масштабна робота тільки розпочинається. Наступний крок УЄП в рамках проекту Європа в Україні – Антикорупційний семінар у Брюсселі 24 квітня.

У статті використані матеріали надані УЄП професором Тарасом Кузьо, Др., Відділ політичних наук Національного університету «Києво-Могилянська академія», Центр трансатлантичних зв’язків, Університет Джона Гопкінса – SAIS, член редакційної ради «Демократизація» та «Eurasian Geography and Economics».