Актуально

Представництво донецьких сепаратистів у Чехії. Фікція та реальність

By Серпень 26, 2016 No Comments

Нела Ліскова – ксенофобська проросійська активістка, член самопроголошеної «Національної самооборони» – заявляє, що в Чехії створено консульство Донецької Народної Республіки. Це дурниця.

Інформація в ЗМІ

Декілька днів тому проросійські пропагандистські сайти Чехії та Словаччини принесли сенсаційну новину про відкриття консульства Донецької Народної Республіки (ДНР). За їхніми коментарями, Чеська Республіка першою в Європі матиме честь розмістити у себе консульство донецьких сепаратистів.

Сама «Національна самооборона», членом якої є Ліскова та яка називає Ліскову «скарбом», повідомляє, що остання в Донецьку уклала «угоду про міжнародне співробітництво між ДНР та Чеською Республікою». Чеська Республіка, за ї заявою, стала першою країною, де відкрилося таке представництво, незважаючи на «скрегіт зубів чеського МЗС та його агентів у ЗМІ».

Як запевняє російська пропаганда, представництво ДНР розвиватиме взаємовідносини між обома країнами, економічну співпрацю, а також надаватиме підтримку галузям культури та освіти.

Нела Ліскова начебто висміяла уряд Чехії та весь ЄС.

Про відкриття консульства та призначення Нели Ліскової позаштатним консулом ДНР у Чехії поінформував у своїй офіційній заяві і самозваний «уряд» ДНР.

Уся ця ситуація привернула увагу видання Lidové noviny, в якому 9 липня 2016 р. написали, що донецьке консульство розпочало роботу в місті Острава.

Ситуацію прокоментувало Міністерство закордонних справ Чехії, заявивши: «Самопроголошена Донецька Народна Республіка не може мати в Чехії акредитованих дипломатичних установ, оскільки Чеська Республіка не визнає її існування, і, таким чином, вона не володіє міжнародною правосуб’єктністю. Пані Ліскова не представляє інтереси Чеської Республіки та не може виступати від її імені».

Донецький «міністр закордонних справ» Ніконорова каже, що представництво зареєстроване в Чехії як безприбуткова організація, що, на її думку, доводить, що сепаратисти – зовсім не терористи, бо в іншому разі чеські правоохоронці вжили б заходів».

Визначення об’єднання EEIC

Громадське об’єднання East European Information Centre, що займається російською пропагандою, при цьому встановило, що ніякого консульства насправді не існує. У дійсностімало місце тільки створення зареєстрованої громадської організації під назвою «Представницький центр ДНР». Згадане об’єднання створено не вихідцями з України, а самою Нелою Лісковою. Юридична адреса організації знаходиться в місті Острава, де, за повідомленням «ДНР» та Ліскової, розташовано штаб-квартиру консульства «ДНР». Ні «ДНР», ні Ліскова, ні російська пропаганда не наводять адресу «консульства» – тільки факт його місцезнаходження в Остраві. Вищенаведене дозволяє з високою ймовірністю припустити, що адреса штаб-квартири громадського об’єднання та «представництва ДНР» є тотожною.

Таким чином, «Представницький центр ДНР» – це не дипломатична установа іноземного суб’єкта, а чеська некомерційна організація, створена громадянином Чехії.

Співробітник EEIC в м. Острава провів розслідування на місці – за адресою, вказаною як штаб-квартира організації, 6 липня 2016 р. За даною адресою знаходиться невелика, досить обшарпана будівля з заґратованими та завішеними плівкою вікнами. Ніяких написів, гербів та прапорів, які б показували місцезнаходження тут консульства, ніде не виявлено. На дверях – табличка приватної фірми.

Коментар

З тощо, що повідомляють «ДНР», Ліскова, російська пропаганда та Lidové noviny, а також з виявлених товариством EEIC фактів випливає, що вся справа «консульства ДНР» – лише роздута пропагандистська бульбашка. Це – типовий приклад гібридної інформаційної війни.

Як заявляє наше МЗС, Нела Ліскова не може представляти інтереси Чеської Республіки. Нела Ліскова також не може бути позаштатним консулом «ДНР», оскільки цей статус мала б за нею визнати і Чеська Республіка. Бо й позаштатний консул – це офіційна посада, на яку поширюються міжнародні угоди.

Якщо ж відсторонитися від усіх цих галасливих заяв, реальність є наступною: Ліскова приїхала на територію України, контрольовану підтримуваними Росією сепаратистами, де зіграла комедію з самопроголошеною владою цієї території стосовно відкриття «консульства ДНР» у Чехії. Тим часом створила в Чехії безприбуткову організацію під назвою «Представництво ДНР». Ось і все. З пропагандистської точки зору це успіх. Бо Ліскова та «ДНР» створюють віртуальну реальність, для спростування якої протилежна сторона повинна прореагувати. Від цього Ліскова отримує рекламу.

Що робити далі?

У першу чергу слід стежити за тим, чи не виступає Ліскова в якості «позаштатного консула ДНР». Хоча посада «позаштатний консул ДНР» – це те саме, що «почесний консул Країни ліліпутів», бо «ДНР» офіційно не існує, і Чехія її не визнає, позиціонування себе як позаштатного консула можна вважати шахрайством, і це вже карається законом. Не знаю, чи стежитимуть державні органи за Нелою Лісковою, проте громадське об’єднання EEIC це безперечно робитиме, і якщо вона спробує так представлятись – подасть на неї заяву про скоєння злочину.

Як очевидно випливає з вищенаведеного, «ДНР» використала сам факт реєстрації товариства Нели Ліскової як доказ своєї легітимності, як доказ того, що вони – не терористи. Тут ми стикаємося з проблемою гібридної війни. Ліскова та «ДНР» поки що не зробили в Чехії нічого незаконного. Для відмови в реєстрації згаданого об’єднання у суду не було б ніяких правових підстав. Як можна зареєструвати об’єднання «Посольство Ліліпутії», так само можна зареєструвати і об’єднання «Консульство ДНР». Тут не допоможе нічого, крім зміни законодавства, яке повинне адаптуватись до нової міжнародної ситуації та заповнити правовий вакуум, який використовує російська пропаганда.

Очевидним є також наступне: наша проблема – в тому, що наша країна не зайняла жорсткішої позиції по відношенню до псевдодержавних сепаратистських утворень. Те, що Чеська Республіка їх не визнає, – це чудово, проте якби Чехія визнала їх терористичними організаціями, боротися з їхніми пропагандистськими зусиллями, а також зусиллями таких людей, як Нела Ліскова, депутати від Компартії Чехії та інші, що співпрацюють з цими злочинними формуваннями, було б набагато простіше.

Держава дійсно повинна більше реагувати на гібридну війну.

Слід усвідомлювати, що «представництво ДНР в Чехії» – ніщо інше, ніж вигадка, віртуальна реальність та пропаганда. Проте пропаганда ворожа – така, що цілком служить міжнародній політиці Росії та виправданню російської агресії в Україні. Може, цей факт виглядатиме більш наочним, якщо поглянути на фото пресловутого «консульства».

Будинок так званого “консульства ДНР” у місті Острава

Статтю створено за участі об’єднання EEIC.

У статті не використано будь-яких посилань на російську пропаганду.


Автор: Томаш Пешиньскі

Джерело: Блог iDNES.cz

Переклад: Сватослав Щиголь InformNapalm

 

Leave a Reply