Актуально

Розслідування смерті Макара Колесникова в Лук’янівському СІЗО

By Січень 5, 2016 No Comments

У Лук’янівському СІЗО за загадкових обставин помер ув’язнений, 26-річний Макар Колесников.

Народний депутат Ігор Луценко на своїй сторінці у Facebook написав, що відвідав сьогодні Лук’янівське СІЗО.

Ігор Луценко:Лук’янівка. Смерть як правило

Сьогодні відвідали Лук’янівське СІЗО, у котрому на цей Новий рік помер Макар Колесніков, котрий разом з побратимами намагався протистояти наркопритонам.
Дізналися від керівництва ізолятору, що, виявляється, уже відбувся розтин тіла у морзі на Оранжерейній, і що експерти встановили причину смерті – геморагічний панкреатит. Нагадаю, що раніше мова йшла про серцевий напад.
Хронологія подій, зі слів керівництва, була така: десь о п’ятій ранку поступив сигнал, що Макару стало зле. Штатний лікар о 5:07 викликав швидку, бо розумів, що сам не впорається. О 5:32 прибула машина, але, вочевидь, порятувати хлопця не змогла.
У Шевченківському райвідділі поліції було порушено кримінальне провадження за статтею про умисне вбивство – рутинна процедура у таких випадках. На місці попрацювала слідчо-оперативна група.
Хвилює те, що близьким підозрюваного обіцяли, що розтин будуть робити з початку тижня, але його провели раніше.
***
Ми оглянули камеру, де перебував Колесников, а також інші камери, де перебувають інші підозрювані по його справі. Колесников сидів 30 травня 2014(!) року.

Камери різного ступеню жахливості. В одних навіть хвилину важко знаходитися через ядучий запах грибка, у інших – відносно пристойно, хоча повітря усюди затхле і температура переважно невисока. Утім, грибок є усюди, він небезпечний не тільки для підозрюваних, але і для персоналу.
Загалом, через численні водяні, вентиляційні труби та металеві конструкції Лук’янівка нагадує величезний цех із заподіяння страждань – де страждають люди, котрих суд іще не визнав злочинцями.
По холодним коридорам, по дворам між корпусами бігають коти.

***
За минулий рік, як повідомили нам очільники, 23 в’язня Лу’янівки померли, з них 10 встигли вивезти в лікарню, інші померли прямо в СІЗО. Всього в ізоляторі перебувають 2100-2200 в’язнів.”

Тетяна Близнюк: «Що мені найбільше не йде з голови, що для адміністрації СІЗО – Макар Колесников просто жмур.

Я знаю, що так між собою вони перемовлялися: «в 28-й камєрє жмур».

Макара Колесникова називали Даня. Він приїхав на Майдан з окупованого нині Красного Луча, що на Донеччині. Тут і лишився. Вступив у «Білий молот» до хлопців, з якими здружився під час того ж Майдану.

У його посправника, журналіста Віталія Калугіна, родина вчителів. Мама, тато, бабуся – всі вчителі. Спокійні, врівноважені інтелігенти. Навіть коли наші хулігани-кавепешники передавали в клітку їжу для хлопців, відштовхуючи конвой, вона промовляла лагідно до конвою: «Извините, извините пожалуйста, просто они очень хотят кушать, они же с утра не ели».

А в п’ятницю, коли ми прийшли до СІЗО і нас туди не пустили і ми з цим змирились, – мама Калугіна не могла змиритись і просто звідти піти. Ще довго вона стукала в двері і кричала: «Негодяи, убили ребенка! Выйдите сюда!»

Вона весь час згадувала, як жаліла його, бо більше його тут пожаліти не було кому. Як вона йому на останньому суді казала: «Что тебе передать, Данечка?»

А він відповідав: «Та не хвилюйтеся, у мене все є».

Ми не знаємо причини його смерті. Чи його вбили, чи він справді помер від серцевого нападу, (версію про передоз, яку спочатку хотіли запустити вертухаї, вже ніхто не юзає, бо дізналися, що політв’язень був борцем з наркомафією і це не пройде у них).

Але вбила його тюрма. Хотіла викинути, як багатьох безіменних і безродних в’язнів. Та що там безродних, якщо вони мало не замордували там неповнолітнього Миколу Мнишенка. Вся тюрма знала, що Мнишенко другий місяць поспіль втрачає свідомість мало не щодня. Вся тюрма знала, що під час наших візитів його просто переносять в іншу камеру, бо йти сам він не може. Так це неповнолітній киянин з благополучної родини, студент престижного вишу. І то для них не причина для клопоту. А тут Даня з Донбаса. Просто жмур».

От як прокоментував ситуацію із загибеллю Макара Колесникова на своїй сторінці Фейсбук Олександр Довгий: «Сегодня группа представителей парламентариев зашла посмотреть на камеру №28 Лукьяновского СИЗО, где при загадочных обстоятельствах умер Макар Колесников.

В эту же камеру с инспекцией заходил и я, но прошло уже больше года, а интерьер не особо изменился.

«Ад» – это единственное слово, которое подходит для характеристики условий содержания людей в центре Киева.

Самое страшное, что при определенном стечении обстоятельств в СИЗО может оказаться любой гражданин.

Здоровое общество должно остро реагировать на подобную информацию, поскольку эти условия содержания равны пыткам невинных людей; людей, которые еще не осуждены.”

Тим часом прокуратура Києва повідомила, що ініціювала перевірку Лук’янівського слідчого ізолятора у зв’язку зі смертю ув’язненого.

“Прокуратурою міста Києва ініційовано питання щодо проведення службової перевірки з питань повноти надання адміністрацією Київського СІЗО медичної допомоги ув’язненому Макару Колесникову, який помер 1 січня у приміщенні слідчого ізолятору”, – зазначено в повідомленні.

Також в ньому вказується, що за попереднім висновком експертів Київського міського бюро судово-медичної експертизи, смерть Колесникова настала від геморагічного панкреатиту.

Як відомо, у серпні 2015 року в офісі уповноваженого парламенту з прав людини наголошували, що більшість із 32-х українських СІЗО перебувають у вкрай поганому стані.

У листопаді Верховна Рада прийняла законопроект авторства Надії Савченко, згідно з яким 1 день, проведений в СІЗО, в разі винесення обвинувального вироку буде враховуватися як 2 дня ув’язнення. Депутати наголошували, що законопроект спрямований на гуманізацію законодавства.

Leave a Reply