Актуально

Василь Данилів, понад три роки за ґратами. Хворий фізично та незламний духом

By Жовтень 23, 2015 No Comments

Данилів11

Вже 3 роки та 4 місяці незаконно утримується під вартою відомий громадський та політичний діяч Василь Данилів.

Данилів

З огляду на незаконний характер звинувачення, недозволені методи слідства, фальсифікацію доказів та упередженість суддів Шевченківського районного суду м.Києва під час розгляду справи проти Василя Даниліва мимоволі напрошується висновок про те, що він є жертвою не лише режиму Януковича, а виявляється і жертвою сьогоднішнього режиму псевдоправосуддя нової влади.

Хоч і невиправданим, та все ж логічно зрозумілим було політичне переслідування В.Даниліва минулою владою, проти якої  В.Данилів виступав в усі часи. У квітні 2011 року, в час, коли режим Януковича розпочинав свою терористичну діяльність проти власного  народу, В.Данилів спільно із редактором «Радіо Свобода» у м.Прага заснував  Міжнародну  Громадську Організацію «Українська Європейська Перспектива», яка була однією із перших, хто відкрито і голосно виступав проти політичних репресій та переслідувань колишньої влади.

Василь Данилів відігравав важливу роль у діяльності цієї організації, що не могло бути не поміченим спецслужбами України, які відстежували діяльність «Української Європейської Перспективи» і вели спостереження за її керівниками. Василь Данилів та члени цієї організації постійно доносили до світової спільноти правду про діяльність режиму Януковича, порушення прав людини та політичні переслідування в Україні.

            За сприяння В.Даниліва на території Чеської Республіки отримали політичний притулок політичні опоненти В.Януковича, зокрема, Богдан Данилишин та Олександр Тимошенко.

У зв’язку з своєю активною громадською та політичною позицією, яка була не угодна колишньому президенту Януковичу, від його прибічників В.Данилів неодноразово отримував попередження про необхідність зупинення його громадської діяльності, залишення ним території України.

Проте, В.Даниліва ці попередження не зупинили.

У липні 2012 року він очолив виборчий штаб Соціалістичної Партії України, діяльність якого планував спрямувати в напрямку забезпечення набрання цією партією максимального відсотку голосів виборців з тим, щоб мінімізувати цей відсоток для Партії Регіонів, Комуністичної Партії України, та об’єднання в майбутньому з продемократичними політичними силами у Парламенті.

Та цьому статися не судилось, адже вже через декілька днів після підписання угоди про співпрацю та взаєморозуміння з лідерами СПУ Василя Даниліва було незаконно затримано серед ночі у власному будинку працівниками МВС України в супроводі злочинного спецпідрозділу «Беркут».

Даниліва В.М. – активного філантропа та мецената, який через своє велике серце та світлу душу ніколи не був байдужий як до долі окремих людей, так і всього українського народу, який все своє життя присвячував допомозі дітям-сиротам, розумово відсталим дітям, позбавленим батьківського піклування, підтримці духовенству, розвитку української культури та мистецтва, народних талантів як на території України, так і за її межами, – було незаконно звинувачено в тому, що 19.03.12 нібито він за попередньою змовою з трьома своїми охоронцями вчинив замах на вбивство заступника голови правління банку «Союз»  шляхом особистого прибуття за місцем проживання останнього та особистого здійснення пострілів з автомату в автомобіль банкіра, в якому в той час  знаходились його водій та охоронець.

Замовником ув’язнення Даниліва В.М. був колишній президент України В.Янукович, організатором цього політичного замовлення виступив колишній Генеральний прокурор України В.Пшонка, а виконавцем – колишній Міністр внутрішніх справ України В.Захарченко.

Вказані особи намагались примусити  Даниліва В.М., який  надавав фінансову та іншу допомогу кандидату у Президенти України лідеру тодішньої опозиції Ю.Тимошенко під час передвиборчої компанії 2010 року, надати неправдиві покази проти Ю.Тимошенко, кримінальні справи щодо якої протягом 2012 року активно порушувались під контролем влади В.Януковича, а також надати покази  щодо джерел фінансування А.Яценюка.

Саме з цією метою Даниліва В. впродовж 2012-2013 років систематично перекидали з слідчого ізолятора однієї області в іншу (ІТТ м.Боярка Київської області, Криворізький СІЗО, Донецький СІЗО, Житомирський СІЗО, Київський СІЗО).

За цей час незаконно до Даниліва В.М. були допущені люди з міжнародної організації «Лоренц Грехем», за наслідками візиту яких по телебаченню та в інтернет просторі було розповсюджено змонтоване відео за участю Даниліва В.М., який нібито розповідав про матеріальні статки родини Тимошенко.

Також Даниліва В.М. відвідувало керівництво МВС України на чолі особисто із Захарченком В., працівники Генеральної прокуратури України, що наглядали за справою щодо Ю.Тимошенко,  всі вони  приходили з єдиною ціллю – примусити Даниліва В.М. дати неправдиві покази проти Ю.Тимошенко, за що обіцяли йому  негайне звільнення з-під варти та закриття щодо нього кримінальної справи.

Після відмови Даниліва В.М. «співпрацювати»  йому довелось пережити нелюдські знущання, катування, приниження його честі та гідності, що супроводжувались психічним тиском та запевненнями, що він отримає пожиттєве ув’язнення, якщо залишиться живим.

Як наслідок, справа за відсутності жодних доказів вини Даниліва В. у вчиненні особливо тяжкого злочину, за вказівкою В.Пшонки у липні 2013 року була спрямована до Шевченківського районного суду м.Києва, де розглядається до другому колу і по даний час без права надії на справедливе судове рішення.

Не зважаючи на всі перешкоди, Василь Данилів бореться і надалі за ті цінності, які є важливими для кожного з нас, для українського народу, для нашої Батьківщини – за права та свободи кожної людини і громадянина, за Україну без хабарництва та корупції, за цілісність та незалежність нашої держави.

З першого дня Майдану Данилів В. думав не про себе, а про те, як допомогти людям в боротьбі за справедливість. Ним через громадську організацію «Українська Європейська перспектива» було організовано відправлення на Майдан медикаментів, одягу, продуктів, грошей, надавалась допомога  хворим, яких привезли з Майдану лікуватись у Прагу, армії, жителям Криму, які приїхали у Західні області України.

У березні та квітні 2014 року Данилів В.М., навіть знаходячись під вартою в умовах Київського СІЗО, всіма можливими способами сприяв у організації всіх проукраїнських мітингів та мирних акцій, які відбулись в м.Донецьку за участю ГО «Єдине об’єднання «Справедливість» та Українського Союзу ветеранів Афганістану (Будьонівський район м.Донецька).

Сьогодні, завдяки зусиллям В.Даниліва, спрямованим на відновлення роботи створеного ним раніше благодійного фонду «Світло Мрій» та організації волонтерської роботи , надається допомога бійцям добровольчих батальйонів, які захищають нашу країну в зоні АТО.

ГО “Українська Європейська Перспектива”  активно допомогає з Чехії підрозділам Збройних сил, Національної гвардії, солдатам і офіцерам, добровольцям, які воюють за свободу і незалежність України, дітям загиблих і живих Героїв, військовим госпіталям, хоспісам, дитячим будинкам, вимушеним переселенцям в Україні.

Свою громадянську позицію як істинний патріот України Василь Данилів продовжує висвітлювати у своїх статтях, які систематично публікуються на офіційному сайті заснованої ним Міжнародної громадської організації «УЄП».

Адже, доки живий незламний дух і воля,  доти жива і людина!

Єдине, що змінилось для Василя Даниліва із перемогою Революції Гідності, це те, що після півтора року знущань, катувань, нелюдського та такого, що принижує честь і гідність людини поводження, його хворого, виснаженого фізично, проте такого ж незламного та сильного духом, лише 11.03.14 перевели із спецпосту в звичайну камеру медичної частини Лукянівського СІЗО.

Чому єдине, та тому що політики, через порядність та відданість до яких В.Данилів незламно пройшов через всі ті знущання, катування та приниження, будучи незаконно затриманим, заарештованим та несправедливо звинуваченим, після перемоги українського народу під час Революції Гідності, після загибелі Героїв Небесної Сотні, які і дали сьогодні шанс і можливість цим політикам змінити нашу країну на краще, насправді не зробили нічого для того, щоб громадянин України міг реалізувати своє право на справедливий суд. Сьогодні ці політики вдають, що навіть не знають хто такий Василь Данилів.

На превеликий жаль у правоохоронній та судовій системах нічого не змінилось, у тих же кріслах, у тих же мантіях залишились сидіти всі ті, які ще при режимі Януковича чинили «правосуддя» над активістами Майдану, політичними в’язнями, над незаконно звинуваченими за штучно сфабрикованими справами тисячами простих людей, моральні та духовні цінності, незламна воля, сильних дух яких та правда для них вище за брехню, зраду, продажність, навіть якщо ціна цьому власна свобода, доля та життя.

Сьогодні ці правоохоронці, прокурори та судді всіма правдами і неправдами намагаються засудити Василя Даниліва, систематично грубо порушуючи його право на захист, виявляючи цинічну упередженість до його захисту, створюючи неприховані перешкоди до можливості стороні захисту реалізувати в судовому процесі передбачені законом права, приймаючи сфабриковані докази, виявляючи необ’єктивність та обвинувальний ухил при розгляді справи в суді.

На жаль, поки що у нашій державі вони не навчені дотримуватись презумпції невинуватості, винесенню виправдувальних вироків за відсутності доказів вини людини.

Адже в іншому випадку за 3 роки та 4 місяці незаконного позбавлення волі та незаконного звинувачення В.Даниліва мав би хтось із них відповісти.

Дивно, що люди, яким держава довірила чинити правосуддя, живуть лише одним днем, адже за цим днем обов’язково настане інший, коли не лише переможе правда та справедливість, але і коли кожному доведеться відповісти за свої вчинки на найвищому та найсправедливішому суді –  суді Божому!

За матеріалами КВП

Leave a Reply