АктуальноБлагодійність

ХАРИТАТИВНА ДОПОМОГА ЄВРОМАЙДАНУ

By Січень 10, 2014 No Comments

 

1606839_10203182788473365_23912062_n

Галина Андрейців МГО “Українська Європейська Перспектива” від самого початку займається збором речей та коштів для Євромайдану в Києві

Усім небайдужим, хто стежить за перебігом подій Євромайдану, є цілком очевидним той факт, що його учасники, які в зимну пору і під тиском владних силових структур, потребу- вали сторонньої допомоги, перш за все гуманітарної. Відважні учасники Євромайдану, які своєю відкритою боротьбою за євроінтеграцію України сколихнули весь світ, не залишили байдужими Чехію та її жителів.

Галина Андрейців організовувала харитативні збірки на допомогу постраждалим учасникам Євромайдану. Вона нам розповіла, як саме відбувається цей процес і яких результатів вдалося до- сягнути в рамках реалізації цього проекту. Ініціювали проект ще 3 грудня 2013 року, коли в Україні щойно стартували перші непокої в Києві. Відтак, 26 лютого, в так званий «Кривавий день Соборності», харитативні збори набули своєї подальшої кульмінації, залучаю- чи все більше і більше зацікавлених та небайдужих допомогти постраждалим учасникам Євромайдану. Пані Галина наголошує, що від самого початку близько 90 % усіх заохочених допомогти були саме чехи. В подальшому активно проявили себе представники української діаспори в ЧР, і не тільки вони. На поміч приходили зі своїми дарами також представники різноманітних меншин – словаки, поляки, білоруси чи навіть росіяни. За словами п. Галини, все це слід назвати вельми знаменною для українців тенденцією, адже пересвідчує нас в небайдужості громад щодо подій у Києві, допомагаючи українцям, незалежно від того, хто зараз знаходиться при владі. Незважаючи на те, що зібрання харитативної збірки проводиться безпосередньо в Празі, відлуння нашого проекту охопило усю Чеську Республіку. Самі ж чехи, які проживають у віддалених від столиці містах, створили пункти при- йому гуманітарної підтримки у таких містах як Брно, Плзень, Оломоуц, Карло- ві Вари та Пардубіце. І не тільки по всій Чехії, але й за її межами, в Європі. Так, наприклад, жителі в Брюсселі телефонують, запитуючи, чи можуть переправити нам свої товари на підримку Євромайдану.

В В одній із сумок, розповідає пані Гали- на, яку ми назвали «Сумка відважного», знайшли послання від ентузіаста: «Найвідважнішому активістові на майдані». Обсяг сумки був заповнений комплектною професійною екіпіровкою: шолом, наколінники, фляга, ліхтарик, сокирка (для рубання дров, звісно) тощо. Окрім зібрання предметів матеріального вжитку та медикаментів, організації вдалося зібрати близько 18 тисяч крон, на які ми вирішили закупити ліки, яких на той час катастрофічно не вистачало волонтерам – медикам для лікування постраждалих. Під час дискусії, пані Галина з превеликою пошаною розповіла нам про невід’ємну роль волонтерів, без яких реалізація проекту була б неможливою. Адже, за її словами, в цій справі потрібно залучити весь актив, порівну розділивши між волонтерами роботу: хлопці носять сумки, а дівчата сортують предмети гуманітарної допомоги в них. І не тільки стать, але й національність відіграє свою роль. Допомагають не тільки українці, але й чехи. Наприклад, пані Штєпанка, котра, незважаючи на її соціальні проблеми, пов’язані з постійним піклуванням за хворим братом, знаходить час допомагати українській справі. З проекту беруть приклад різноманітні організації. Так, наприклад, Етногрупа А. Шрамкової влаштувала концерт на підтримку Євромайдану, оскільки, спілкуючись з тими, хто приймає дари в Києві, ми неодноразово чуємо від них прохання допомагати їм не тільки матеріально, але морально. Під час нашої співбесіди пані Галина була вимушена відволікатися постійними телефонними дзвінками та відвідинами людей, які приносили подарунки для Євромайдану. Це вкотре пересвідчило в альтруїзмі п. Галини, котра, незважаючи на напружений графік роботи, виснажена тривалою працею, продовжує займатися цією справою, аж доки на Євромайдані не пролунає остаточне слово борців за євроінтеграцію України: «Перемога!»

Текст: Олег ПАВЛІВ

Журнал “Пороги”

 

 

Leave a Reply