Aktuálně

Prohlášení MZV ČR k ruským parlamentním volbám na Krymu

By Září 19, 2016 No Comments

V neděli 18. září se v Ruské federaci uskutečnily volby do dolní komory Federálního shromáždění – Státní dumy.

Volby se uskutečnily i na Krymu, který byl s hrubým porušením mezinárodního práva odtržen od Ukrajiny a připojen k Rusku.

Česká republika v souladu s politikou Evropské unie neuznala a neuznává nezákonné připojení ukrajinské Autonomní republiky Krym a města Sevastopolu k Ruské federaci. Ministerstvo zahraničních věcí České republiky proto pokládá Ruskem zinscenované „parlamentní volby“ na Krymu za nezákonné a jejich výsledky neuznává. Členové ruské Státní dumy „zvolení“ na Krymu nebudou pokládáni za poslance ruského parlamentu.

MZV ČR

Заява МЗС Чеської Республіки що до проведення російських парламентських виборів в окупованому Криму.

„18 вересня в Росії проходили вибори. Вибори були провелені також в Криму, який грубим порушення міжнародного права, відірваний від України і приєднаний до Росії.

Чеська Республіка відповідно до політики Європейського Союзу не визнала і не визнає незаконне приєднання Української Автономної Республіки Крим і міста Севастополь до Російської Федерації. У зв’язку з цим, Міністерство закордонних справ Чехії вважає зініційовані Росією „парламентські вибори“ у Криму незаконними і відповідно не визнає їхніх результатів. Члени російської  Держдуми „обрані“ у Криму не вважатимуться депутати російського парламенту.“ йдеться в заяві МЗС Чехії. 

Leave a Reply