АктуальноОсобиста Думка

Міхаель Мозер- Чи має українська мова свою історію?

By Січень 26, 2017 No Comments

Прага – Зустріч з президентом Міжнародної асоціації україністів, дослідником української мови, професором мовознавства Міхаелєм Мозером у Слов’янській бібліотеці Національної  бібліотеки Чеської Республіки.  

25 січня 2017, професор Інституту славістики Віденського університету Міхаель Мозер презентував у Празі свою нову книгу ” Нові причини до історії української мови”.

Крім наукових праць, серед них кілька важких томів з історії української мови, дослідження мови творів Тараса Шевченка, є, наприклад, і англомовне пояснення української мовної політики часів президента Віктора Януковича. Остання його робота свідчить про те, що він проводить активну роботу, щоб об’єкт його наукових зацікавлень не зник в Україні, при цьому професор мовознавства Віденського університету робить це, виходячи зі свого австрійського історичного досвіду.

У Канаді готується до друку нове (значно доповнене) видання книжки австрійського україніста, професора Інституту славістики Віденського університету (та інших університетів), президента Міжнародної Асоціації Україністів Міхаеля Мозера «New Contributions to the History of the Ukrainian Language». 

“Ми свідомо вибрали таку назву, це «Нові причинки до історії української мови», які вийшли 2008 року і зазнали трьох видань, що, на щастя, вказує на те, що українське мовознавство живе, що є люди, які цікавляться такими питаннями, і ми, зокрема я, тоді були дуже раді, що це саме так. Тоді ми приклали декілька статей українською мовою. Була наступна мета – щоб українці дізналися про те, що десь в Австрії сидить людина, яка серйозно цікавиться історією української мови. Цього разу це інша мета – ми хочемо показати світові, що українське мовознавство існує і поза Україною. І тому ми зібрали кілька статей в книзі, що майже готова. Вона має більш, ніж 650 сторінок, вони присвячені різним аспектам історії української мови, моєї улюбленої теми.” Міхаель Мозер

Leave a Reply