Допомога дітям героїв

Прага приймає українських дітей на різдвяні канікули

By Грудень 26, 2016 No Comments

На святкові канікули до Праги приїхала група українських дітей.

П’ятнадцятеро діточок з різних куточків України проведуть свій вільний час у дні католицького Різдва в чеській столиці. Зусиллями ГО ” Українська Європейська Перспектива”, мерії Праги, районних керівників міста, і – не в останню чергу – українських і чеських активістів вдалось організувати для українських дітей цікаву і різноманітну програму в Чехії. Забезпечення відпочинку дітей з України у Празі чеська сторона повністю взяла на себе.

Вже вдруге українським і чеським громадським активістам вдається організовувати відпочинок українських дітей у Празі під час зимових канікул. У ці дні різдвяних свят за католицьким календарем до Праги на відпочинок приїхали особливі діти, діти з родин, які втратили батьків у збройному конфлікті між українськими військовими та бойовиками, яких підтримує Росія, на Донбасі. Ці діти пережили велику втрату, тому українські й чеські волонтери й намагаються все влаштувати так, щоб якомога різноманітніше наповнити їхній час цікавими акціями й зустрічами, в тому числі із чеськими дітьми.

Головну місію в організації поїздки українських дітей на відпочинок до Праги, як і попереднього року, взяла на себе громадська організація «Українська європейська перспектива», яка працює в Чехії. Зокрема, координаторці проекту, громадській активістці Галині Андрейців вдалося домовитись із низкою чеських установ, які на добровільних засадах забезпечили проживання і відпочинок українським дітям: «З чеської сторони вже вдруге ми співпрацюємо з магістратом (району – ред.) Праги – 4, також нас підтримує магістрат міста Праги, окрім того, ще низка компаній і просто чеські й українські волонтери, тобто люди, які завжди допомагають у цих проектах».

Таким чином один із празьких дитячих садочків надав свої приміщення для проживання й відпочинку дітей, а керівництво 4-го празького району столиці забезпечило дітям з України безкоштовне відвідування Дому іграшок, Національного технічного музею, Музею шоколаду.

Як зазначив Радіо Свобода представник 4-го району Праги Даніел Кунц, чехи з радістю допомагають українським дітям: «Це діти тих людей, які воювали за свою батьківщину, за свободу своєї землі. Цим ми хочемо висловити свою належність до українців і України. Це такий символічний жест!»

Як розповіла Радіо Свобода Галина Андрейців, українські діти підготували для своїх чеських друзів святкову програму. Але не тільки чеські діти, але й дорослі почують українські колядки, які співатимуть діти з України в самому центрі Праги під головною ялинкою: «Дітки мають досить насичену програму. Буде екскурсія різдвяною Прагою, святкова літургія, колядки на головній площі міста, будемо колядувати, як і минулого року, українські колядки. Різдвяна вечеря, ялинка, подарунки – як завжди. Діти матимуть змогу відвідати зоопарк у Празі, відомі галереї, музеї, майстер-класи. Познайомляться також із чеськими традиціями, також зуміють відпочити і знайти нових друзів».

Завдяки чеським та українським волонтерам традиція допомоги Україні у скрутний час російської агресії триває, відтак цього року, як і минулого, діти українських загиблих героїв проведуть зимові канікули в Празі.

Оксана Пеленська  Радіо Свобода 

Leave a Reply