Актуально

Чеські депутати закликають Москву звільнити українських політв’язнів

By Лютий 5, 2016 No Comments

Представники Палати депутатів парламенту Чехії закликають російську владу звільнити 13 українців, яких незаконно утримують на території Росії.

Відповідного листа 23 чеських парламентаріїв надіслали керівникам російської влади. 5 лютого лист оприлюднено на прес-конференції у Києві. Ініціатором звернення став депутат від партії TOP 09 Марек Женішек.

«Від імені членів Палати депутатів Парламенту Чеської Республіки просимо звільнити Надію Савченко, Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Олексія Чирнія, Миколу Карпюка, Станіслава Клиха, Віктора Шура, Юрія Солошенка, Геннадія Афанасьєва, Олександра Костенка, Хайсер Джемілєва, Валентина Виговського і Сергія Литвинова , які наразі незаконно утримуються на території Російської Федерації», – мовиться у листі.

Чеські депутати наполягають, що «звільнення всіх ув’язнених передбачене Комплексом заходів щодо реалізації Мінських угод, підписаних Росією 12 лютого 2015 року у Мінську». На думку чеських парламентаріїв, нинішня ситуація «ставить під серйозну загрозу безпеку в Європі» і йде в розріз з Мінськими угодами.

Цього листа надіслали до Адміністрації президента Росії, радника президента з прав людини, російського міністра закордонних справ, голови Слідчого комітету, голови Держдуми, генпрокурора, уповноваженого з прав людини, а також голови ФСБ.

МЗС України у своїх заявах називає незаконне утримування у Росії громадян України «свідченням відсутності правосуддя в Російській Федерації і черговими символами цинізму її сучасної політики».

Джерело: czechia.mfa.gov.ua

 

Leave a Reply