Допомога дітям героїв

Над різдвяною Прагою вперше лунали українські колядки

By Грудень 28, 2015 No Comments

 

До Праги на різдвяні канікули прибула група дітей-сиріт з України. Ініціатором гуманітарної акції виступила громадська організація в Чехії «Українська Європейська Перспектива».

Завдяки співпраці з низкою інших українських та чеських підприємств і організацій українські діти відпочиватимуть в Чехії до кінця року, для них підготували спеціальну програму.

Шістнадцять діток віком від 7 до 10 років з України проводять свої зимові канікули у Празі. У кожного з цих дітей, які приїхали з Львівської та Житомирської областей, немає тата, їхні батьки пішли добровольцями воювати на схід України, брали участь в антитерористичній операції і загинули в боях за Україну. Через це така особлива увага в Чехії до малюків, яким у Празі намагаються створити особливо затишні умови відпочинку – з посмішками, подарунками й піснями.

Організувала відпочинок для українських дітей у Празі громадська організація «Українська європейська перспектива», яка вже тривалий час втілює в життя програми, спрямовані на допомогу Україні. Про це Радіо Свобода розповіла координатор гуманітарних програм Галина Андрейців.

«У Львівській області ми співпрацюємо з організацією «Допомога дітям героїв» вже тривалий час. Це – діти загиблих в АТО і діти тих, хто пропав безвісти. Ми вирішили привезти на католицьке Різдво сюди саме цих діток, тому що їм і так невесело, вони не можуть проводити свята зі своїми татами і вже не зможуть, на жаль», – говорить Андрейців.

16 діточок супроводжує 5 дорослих, серед яких є й лікар. У Празі дітям з України гостинно відчинив двері один із столичних дитячих садочків, де вони діти відпочивають, граються і ночують. Значну допомогу надає низка чеських підприємств, які самі запропонували допомогти українським дітям, наприклад, транспортом чи харчуванням, розповідає Галина Андрейців.

«Фірма Taiko – це фірма, з якою ми співпрацюємо вже тривалий час. Вони запропонували нам зробити вечерю, вони нам зроблять щедровечірню вечерю. Ми хочемо дітей ознайомити з чеськими традиціями. І подарунки, звичайно, під ялинкою – все буде. Будуть діти колядувати: будуть чеські колядки й українські колядки», – каже вона.

На площі в Старому місті чеської столиці, там, де красується найбільша ялинка країни, встановлена сцена, на якій впродовж різдвяних свят лунають чеські колядки, танцюють народні й професійні колективи. Як почесні гості на цій сцені заспівали колядки й українські діти, яким допомагав відомий український пісняр, казкар Сашко Лірник.

Це вперше над чеською Прагою під час різдвяних свят лунали українські колядки. Присутні надзвичайно тепло зустріли українських дітей, вони співали разом з ними, аплодували їм, а після виступу спеціально для українських діток урочисто засвітили на площі різдвяну ялинку.

Радіо Свобода

автор Оксана Пеленська

 

Leave a Reply