Актуально

Українська Європейська Перспектива в черговий раз звертається до влади України та Президента Петра Порошенка, з вимагою звільнити політв’язня Василя Даниліва

By Травень 25, 2015 No Comments

Василь Данилів, Богдан Ступка-засновники МБФ “Світло мрій” та МГО ” Українська Європейська Перспектива”

Василь Данилів –  відомий громадський та політичний діяч, меценат, філантроп, патріот України, незламний борець проти режиму Януковича, батько п’ятьох дітей, ось вже 2 роки та 10 місяців незаконно утримується під вартою  в застінках Лукя’нівського СІЗО.

Українська Європейська Перспектива, ряд громадських організацій Чеської Республіки та України, провідні громадські діячі, вже неодноразово звертались до нової влади, та особисто Президента України Петра Порошенка, з проханням звільнити з Лукя’нівського СІЗО політв’язня, засновника МГО «Українська Європейська Перспектива» та МБФ «Світло мрій» Даниліва Василя Миколайовича.

14 липня 2012 року Василя Даниліва було незаконно затримано серед ночі у власному будинку працівниками МВС України в супроводі злочинного спецпідрозділу «Беркут». Василя Миколайовича було звинувачено в тому, що 19 березня 2012 року нібито він, за попередньою змовою з трьома своїми охоронцями, вчинив замах на вбивство заступника голови правління банку «Союз» Сергія Дядечка. Сфабрикований характер звинувачення, недозволені методи слідства, фальсифікація доказів та упередженість суддів Шевченківського районного суду м.Києва під час розгляду справи проти Василя Даниліва, говорить про те, що він є жертвою не лише режиму Януковича, а являється і жертвою сьогоднішнього режиму псевдоправосуддя.

Замовником ув’язнення Даниліва В.М. був колишній президент України В.Янукович, організатором цього політичного замовлення виступив колишній Генеральний прокурор України В.Пшонка, а виконавцем – колишній Міністр внутрішніх справ України В.Захарченко. Вказані особи намагались примусити Василя Миколайовича  надати неправдиві покази проти Ю.Тимошенко, за що обіцяли йому негайне звільнення з-під варти та закриття щодо нього кримінальної справи.

Після арешту Василя Даниліва позбавили права на захист, сховали від рідних та близьких в СІЗО м.Кривий Ріг, ізолювали від всіх і всього, не допускаючи навіть захисників. В слідчому ізоляторі Кривого Рогу, його помістили до так званої “прес хати” де методом фізичного насилля та психологічного тиску, робили все можливе, щоб зламати його дух. Скарги Василя Миколайовича з цього приводу, не розглянуті по сьогодні, вони відлежуються в Міністерстві юстиції та у Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Десятки разів Даниліва В.М., в жахливих умовах перевозили  на допити до Києва, які проводились за участю керівництва МВС та ГПУ, а також безпосередньо В.Захарченком та В.Пшонкою. Всі ці особи вимагали будь-які компрометуючі матеріали стосовно Ю.Тимошенко і її близького оточення. Василя Миколайовича примушували офіційно виступити на відкритому судовому процесі і дати неправдиві свідчення. Взамін цього, йому гарантували вийти на волю та безперешкодно виїхати за кордон. Його попередили, що у разі відмови у наданні таких свідчень, він отримає довгостроковий термін позбавлення волі, не виключно і пожиттєвий.

Василь Миколайович, будучи порядною людиною, з чистою совістю, не пристав на такі пропозиції.

Після відмови, його перевезли до слідчого ізолятора м.Житомир, де утримували в нелюдських умовах і постійних знущаннях. Після невдалих спроб вибити необхідну для них інформацію і зізнання, його перемістили до Донецького слідчого ізолятора, в якому знущання продовжувалось по новому колу.  Так, одного дня Василя Даниліва вивезли в супроводі спецпідрозділу “Беркут” з мішком на голові до лісового масиву, де до його голови було приставлено пістолет, та вистрілено біля скроні. При цьому були присутні троє осіб в масках, після чого, була проведена розмова та висловлені погрози,- якщо він не погодиться на пропозицію Міністра Захарченка, то наступного разу його вивезуть і застрелять за спробу втечі з-під варти. Всі ці події Василем Миколайовичем неодноразово описані в скаргах як до суду, так і до інших інстанцій, але до сьогоднішнього дня немає жодної реакції.

Зрозумівши, що своєї мети керівництво МВС та ГПУ не досягнуть, Василя етапували до СІЗО міста Києва в травні 2013 року та помістили на спец пост, де він і просидів до Революції Гідності.

Єдине, що змінилось для Василя Даниліва із перемогою Революції Гідності, це те, що після півтора року знущань, катувань, нелюдського та такого, що принижує честь і гідність людини поводження, його хворого, виснаженого фізично, проте такого ж незламного та сильного духом, лише 11 березня 2014 року перевели із спецпосту в звичайну камеру медичної частини Лукянівського СІЗО.

На превеликий жаль у правоохоронній та судовій системах нічого не змінилось, у тих же кріслах, у тих же мантіях залишились сидіти всі ті, які ще при режимі Януковича чинили «правосуддя» над активістами Майдану, політичними в’язнями, над незаконно звинуваченими за штучно сфабрикованими справами тисячами простих людей. Сьогодні ці правоохоронці, прокурори та судді всіма правдами і неправдами намагаються засудити Василя Даниліва, систематично грубо порушуючи його право на захист, виявляючи цинічну упередженість до його захисту, створюючи неприховані перешкоди до можливості стороні захисту реалізувати в судовому процесі передбачені законом права, приймаючи сфабриковані докази, виявляючи необ’єктивність та обвинувальний ухил при розгляді справи в суді. Поки що у нашій державі вони не навчені дотримуватись презумпції невинуватості, винесенню виправдувальних вироків за відсутності доказів вини людини.

Ми звертаємось до влади та Президента України Петра Порошенка, прийняти рішення про негайне звільнення з Лукянівського СІЗО Василя Даниліва та закриття проти нього політично вмотивованих справ. Така людина як він, потрібна нашій країні на волі, щоб захищати і допомагати своєму народу в такий скрутний для нас всіх час.

Визволення з-за грат політв”язнів ми вважаємо одним з першочергових завдань

Рада МГО « Українська Європейська Перспектива»

Leave a Reply