АктуальноОсобиста Думка

Василь Данилів: Вибори, вибори – кандидати… ?

By Серпень 10, 2014 No Comments

Василь Данилів: Вибори, вибори – кандидати… ?

Сьогодні парламент нагадує біржу, на якій ділять владу, фінанси, та державне майно. Тому, вимоги Майдану, суспільства та часу, це проведення нових виборів для надання можливості  політикуму України  отримати нові обличчя, нові ідеї, нових лідерів та нові партії.

Вибори до Верховної Ради, безперечно одне з важливих питань.

Вожді та вождики мають залишитись в історії. Саме так і буде, я в цьому впевнений! Це вже минуле, а лідерам потрібно дослухуватись до громадської думки і відстоювати її, залучивши свої лідерські якості. Це означає,  відстоювання інтересів суспільства, а не під виглядом суспільних інтересів імплементувати свої особисті інтереси, або інтереси клану, з якого є цей політик  вождь або вождик.

Політичні бренди не потрібні, але на жаль, штучно висунуті  політичні структури вже ведуть перемовини підкилимних домовленостей.

Так, нам потрібні зміни до виборчого законодавства! Якщо вони не відбудуться, нові політичні сили опиняться в незручному становищі, а саме, великий прохідний бар’єр, велика грошова застава, а також, на заваді стане 45-денний термін передвиборчого процесу.

Тому зміни потрібні:

1). Відкриті списки;

2). Повністю відкрите фінансове використання під час виборів;

3). Зменшення прохідного бар’єру з 5% до 3%.

Хоча б ці три пункти, і вже вони не дозволять підкилимним  посередникам лобіювати олігархічні та кланові домовленості. Потрібно залучити всі можливі зміни для недопущення  олігархії до політики. Тільки таким чином можна створити в нашому суспільстві більший процент середнього класу.

Політика, це збалансування сил між злиденною більшістю нації і багатіями  демократичними шляхами.

В нашій країні є великий потенціал для розвитку середнього класу, тим більше після приєднання до Європейської Спільноти.

Потрібно відійти від політичної реклами, яка робить картинку партійної віртуальності.  Проблема полягає в тому, що політична культура нашого суспільства є низькою, не розвинутою. Але, наше суспільство водночас є  високо розвинутим культурно європейським, а щоб стати такими, як політичне суспільство європейських розвинутих країн, нам необхідний середній клас.  Не ці люди, які виживають від зарплати до зарплати і сподіваються на кращі часи, повіривши в рекламу чи то на Інтері, чи на каналі Україна. Після таких от реклам і з’являються Януковичі, Клюєви, Захарченки, Єфремови, список може продовжитись і більшістю парламенту сьогодення, де олігархічні клани і надалі ведуть підкилимні перемовини.

Бог нам завжди дає шанс, а от самі ми його не змогли використати. Це було після комуністичної окупації в 1991 році, також, після Помаранчевої революції в 2005.  Давайте об’єднаємо наші зусилля, щоб не втратити і сьогоднішній шанс наданий нам після Революції гідності 2014.

Отже Вибори, Вибори!

Бережіть Україну!

 

Василь Данилів політв’язень, засновник УЄП

Leave a Reply