Aktuálně

Symbolický hřbitov Nebeské setniny zpřítomňuje oběti Majdanu

By Duben 24, 2014 No Comments

Vršovickou venkovní galerii Proluka naproti tramvajové zastávce Ruská zaplnilo 108 křížů obětí ukrajinské revoluce. Symbolickou akci a s ní spojený pietní akt pořádá Dekomunizace, o.s. ve spolupráci s Ukrajinsko Evropskou Perspektivou a občanským sdružením Start Vršovice s cílem odhalit konkrétní příběhy padlých, uctít jejich památku, a připomínat nebezpečí, které je blíž, než si obyvatelé Evropy uvědomují.

108 dřevěných křížů odkazuje k dosud identifikovaným obětem kyjevského Majdanu. Byli to lidé, kteří obětovali snu o lepší zemi svůj vlastní život. Byli mezi nimi vysokoškolští profesoři, vědci, studenti, i prostí lidé ze západu, ale i z východu země. 107 rodin, životních příběhů, odhodlání s touhou po spravedlnosti a důstojnějším životě. Setnina svobodných občanů, kteří, jak tomu většina Ukrajinců věří, odešla do nebeského domova. Nebeská setnina, hrdinové, kteří budou Ukrajinu provázet dál…

Na „zdi vzpomínek“ si ten, kdo navštíví symbolický hřbitov Nebeské setniny, může přečíst parte každého z padlých, vidět jeho fotografii, přečíst si jeho jméno a životní příběh. „Naším záměrem je lidem ukázat, že jen něco přes tisíc kilometrů od nás na východ, umírali za svoji svobodu konkrétní lidé, kteří po sobě zanechali svoje blízké, že nejde jen o nějakou anonymní zprávu z médií,“ říká Jakub Svěrák z občanského sdružení Dekomunizace, které je jedním ze tří pořádajících organizací.

Symbolickou akci uvedl v odpoledních hodinách pietní akt, v jehož rámci zazněla společná modlitba za oběti vedená primasem ukrajinské řeckokatolické církve Vasilem Slivotskijem z kostela sv. Klimenta v Praze. Pak následovala minuta ticha a položení květin ke „zdi vzpomínek“.

Úvodní řeč pronesly Ivanka Illyenko, sólistka Baletu Národního divadla v Praze, a Galina Andrejceva z nevládní organizace Ukrajinsko Evropská Perspektiva, která sdružuje Ukrajince na celém světě podporující prozápadní kurz Ukrajiny. “Bojím se o Ukrajinu, není ještě ani náhodou dobojováno a k „nebeské setnině“ se přidají tisíce dalších. Čelíme velmi mocnému agresorovi. Kdyby Ukrajina padla, je jen otázka času, kdy bude Putin pomýšlet na další Slovany. Historická paměť českého národa by neměla být krátká,” říká Andrejceva.

Kateřina McCreary z občanského sdružení Start Vršovice dodává: “Putinovo Rusko dalo Ukrajině i světu jasně na vědomí, že hranice suverénních států pro něj neznamenají nic. Takovéto Rusko představuje zlo, proti kterému je povinností každého se postavit. Věříme, že mezi politiky naší země a Evropy nepřeváží otázka dodávek ruského plynu odmítavý postoj vůči nehorázné politice vydírání a agrese.” !

Symbolický hřbitov Nebeské setniny bude připomínat krvavý a stále velmi aktuální zápas o svobodu našich bývalých sousedů do konce dubna. Každý, kdo odmítá omezování lidských práv, může přijít a tichou modlitbou či vzpomínkou nebo květinou uctít padlé, většinou zavražděné zbabělou kulkou snajperů. Naše západní kultura stojí a padá na hodnotách svobody, rovnosti a jedinečnosti člověka. V tragickém kontextu současného dění na Ukrajině vidíme, že pro tyto hodnoty stojí za to trpět a bránit je i s nasazením vlastního života. Nebuďme k nim lhostejní.

Zatím jsme stále ještě Západ, ale to není samozřejmost.

Tisková zpráva: 

“ Symbolický hřbitov Nebeské setniny

108 dřevěných křížů odkazuje k dosud identifikovaným obětem kyjevského Majdanu. Byli to lidé, kteří obětovali snu o lepší zemi svůj vlastní život. Byli mezi nimi vysokoškolští profesoři, vědci, studenti, i prostí lidé ze západu, ale i z východu země. 108 rodin, životních příběhů, odhodlání s touhou po spravedlnosti a důstojnějším životě. Setnina svobodných občanů, kteří, jak tomu většina Ukrajinců věří, odešla do nebeského domova. Nebeská setnina, hrdinové, kteří budou Ukrajinu provázet dál…
Symbolický hřbitov Nebeské setniny připomíná krvavý a stále velmi aktuální zápas o svobodu našich bývalých sousedů. Každý, kdo odmítá omezování lidských práv, může tichou modlitbou či vzpomínkou nebo květinou uctít padlé, většinou zavražděné zbabělou kulkou snajperů.
Naše západní kultura stojí a padá na hodnotách svobody, rovnosti a jedinečnosti člověka. V tragickém kontextu současného dění na Ukrajině vidíme, že pro tyto hodnoty stojí za to trpět a bránit je i s nasazením vlastního života. Nebuďme k nim lhostejní. Zatím jsme stále ještě Západ, ale to není samozřejmost.
Symbolickou akci pořádáli Dekomunizace, o.s. ve spolupráci s Ukrajinsko Evropskou Perspektivou a občanským sdružením Start Vršovice.“    

Leave a Reply